top of page

Lasten ja nuorten psykologiset tutkimukset

Tarjoan lasten ja nuorten kehityskartoituksia, oppimisvaikeustutkimuksia, mielenterveyteen liittyviä tutkimuksia ja neuropsykiatrisia psykologin tutkimuksia.

Tavoitteena on tutkia ja jäsentää lapsen tai nuoren kehitystä sekä löytää toimivia tukitoimia henkilön arkeen.

Psykologina tehtäväni on tutustua asiakkaaseen, hänen elämäntilanteeseensa ja tapaansa ratkoa ongelmia ja arjen haasteita. Tarpeen vaatiessa, annan suosituksia lisätutkimuksista ja tuen järjestämisestä. Mikäli perhe haluaa lääketieteellisen diagnoosin lapselleen, siihen tarvitaan vielä lääkärin arvio. Lääkärin arvion pohjaksi suositellaan kuitenkin perusteellista psykologin tekemää arviota.

Psykologin tutkimus pitää aina sisällään ainakin vanhempien ja lapsen haastattelun, standardoitujen testimenetelmien käyttöä, tiedonhankintaa lähiympäristöstä (päiväkodilta tai koulusta) sekä palautteenannon (sekä suullisesti että kirjallisesti perheelle). Laajemmissa tutkimuksissa voi myös olla tarpeen tehdä havainnointia lähiympäristössä. Kaikista menetelmistä sovitaan asiakkaan kanssa yhteisymmärryksessä.

pexels-cottonbro-3661356_edited.jpg

Suppea psykologin tutkimus

Suppeassa tutkimuksessa voidaan tutkia muun muassa lapsen kielellistä ja näönvaraista kehitystä sekä muistitoimintoja ja arvioida niitä suhteessa ikäodotuksiin sekä lapsen muuhun elämäntilanteeseen.

Suppea tutkimus sisältää perustietojen keruun sekä yhden tutkimusmenetelmän käytön.

Suppeaa tutkimusta voidaan hyödyntää esimerkiksi aikaistetun tai viivästetyn koulunaloittamisen päätöksenteossa tai psykologisena seurantatutkimuksena. Tarkemmin määritellyissä kysymyksissä ei suppea tutkimus yleensä anna tarpeeksi tietoa, vaan on pohdittava laajemman kartoituksen tarvetta.

2

Laaja psykologin tutkimus

Laajassa tutkimuksessa arvioidaan kykykartoituksen lisäksi myös yhtä erityiskysymystä (esimerkiksi keskittymiskyvyttömyyttä, lukihäiriötä tai kielellisiä erityisvaikeuksia).

Laaja tutkimus on omiaan vastaamaan tarkasti määriteltyyn kehitystä koskevaan kysymykseen. Laajassa kartoituksessa voidaan saada tukea esimerkiksi ADHD-epäilyille, lukihäiriöepäilyille tai epäilyille autismin piirteistä.

3

Erittäin laaja psykologin tutkimus

Erittäin laajassa tutkimuksessa voidaan arvioida monia samanaikaisia erityiskysymyksiä (esimerkiksi oppimisvaikeudet ja neuropsykiatrinen oireilu).

Erittäin laajan kartoituksen toteutukseen käytetään monia erilaisia menetelmiä, jotta saadaan varsin laaja ymmärrys lapsen tai nuoren toimintakyvystä ja ongelmakohdista.

Erittäin laaja tutkimus on omiaan vastaamaan lapsen kokonaispsykologiseen kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Kartoituksessa voidaan keskittyä kaikkiin juuri tiettyä lasta koskeviin pulmiin ja kartoittaa niiden esiintyvyyttä ja voimakkuutta.

4

Jatkotutkimus

Mikäli lapsi on viimeisen kahden vuoden sisällä käynyt perustutkimuksissa muualla ja nyt haluttaisiin lisätietoa tiettyyn erityiskysymykseen liittyen, voidaan tehdä jatkotutkimus. Jatkotutkimuksen kysymyksenasetteluna voi olla esimerkiksi autismin piirteet, lukihäiriö, matemaattiset oppimisvaikeudet tai muut kehitykselliset haasteet. Tällöin tutkimus räätälöidään asiakkaalle sopivaksi, sen mukaan mitä jo aiemmin on tutkittu ja mitä vielä tulisi kartoittaa.

5

Lapsen lähiympäristön tiedottaminen ja ohjaus

Lisäpalveluna tulen psykologin tutkimuksen jälkeen myös mielelläni päiväkotiin tai koululle ohjaamaan henkilökuntaa lapsen tuen toteuttamisessa.

  • Facebook

© 2024 by Psykologipalvelu Sundsten

bottom of page